Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Rapport2022Öppen tillgång

Prisökningar på lantbrukets insatsvaror : utmaningar och åtgärder

Remvig, Sebastian; Hansson, Per

Sammanfattning

Under hösten 2021 steg priset på många insatsvaror inom lantbruket snabbt. Detta kulminerade med ytterligare prisökningar i samband med Rysslands invasion av Ukraina den 24:e februari 2022. Lantbrukarnas situation har diskuterats flitigt i media och många olika förslag har kommit för att hjälpa företagen ur den situation som beskrivs som en kostnadskris.

Denna rapport presenterar prisutvecklingen på fyra viktiga insatsvaror, diesel, el, foder och gödning och har analyserat den ekonomiska utvecklingen på fem typgårdar. Typgårdarna har tagits fram i samarbete med Jordbruksverket i verktyget Agriwise och analyserar dels förändringar i lönsamhet, dels ett ökat finansieringsbehov och behov av rörelsekapital. Ökade foderkostnader står till stor del för den försämrade lönsamheten i djuruppfödningen medan ökade gödningskostnader har skapar ett underskott på likvida medel i företagen. Utöver detta presenteras en kort översikt om riskhantering i svenskt lantbruk och effekten som risk kan ha på företagare.

En analys av föreslagna politiska åtgärder visar att de ofta siktar in sig på att försöka förbättra lönsamheten för lantbruksföretagarna men att det saknas åtgärder för att kortsiktigt förbättra företagens likviditet vilket behövs när ökade priser gör att mer kapital binds i företaget. Vidare finner analysen att föreslagna åtgärder inte träffar de två största posterna av kostnadsökningar, gödning och foder, utan istället har fokuserat på diesel eller generellt stöd till djurproduktion. Till sist visas också att föreslagna stödåtgärder blir snedfördelade mellan olika sektorer i lantbruket. Detta på grund av att de föreslagna stöden inte tar hänsyn till prisökningar på intäkterna vilket leder till en snedfördelning i relation till lönsamheten.

På kort sikt betonar vi behovet av att underlätta anskaffandet eller frigörandet av rörelsekapital som underlättar lantbruksföretagens likviditet. För att förbättra lönsamheten bör stöd riktas in mot kostnadsposterna gödning och foder men vi preciserar inte närmare vad dessa stöd skulle bestå av.

På längre sikt föreslår vi tre åtgärder. Framför allt stöd till investeringar som minskar produktionsrisken, exempelvis bevattning och dränering. Dessa investeringar har möjlighet att både minska risken för lantbrukaren samtidigt som det är åtgärder som anpassar lantbruket till pågående klimatförändringar och minskar sårbarheten i den svenska livsmedelsproduktionen. Det ökade finansieringsbehovet som prisökningarna medför innebär att finansieringsmöjligheterna minskar. Hur finansieringsbördan fördelas mellan olika aktörer blir en viktig nyckel för att få till dessa investeringar.

Andra utmaningar på längre sikt är att det i dagsläget saknas möjligheter för svenska lantbrukare att överföra den så kallade produktionsrisken. Detta görs i andra länder oftast via försäkringsbolag men saknas i Sverige vilket är en svaghet i det svenska lantbruket. Möjligheter att genom den gemensamma jordbrukspolitiken införa sådana mekanismer bör ses över. Slutligen föreslås att kunskapsnivån om riskhantering och riskstrategier inom den svenska lantbruksnäringen behöver förstärkas. Detta eftersom utvecklingen av jordbrukspolitiken lett till att lantbruksföretagen är mer marknadsorienterade och därför mer utsatta för prisrisker. Det finns internationell kunskap inom riskhantering som behöver tillgängliggöras för lantbrukarna och deras rådgivare, till exempel genom att översätta material till svenska.

Publicerad i

SLU Future Food Reports
2022, nummer: 17
Utgivare: SLU, SLU Future Food

SLU författare

Associerade SLU-program

SLU Future Food

UKÄ forskningsämne

Jordbruksekonomi och landsbygdsutveckling

Publikationens identifierare

  • ISBN: 978-91-576-9984-8
  • eISBN: 978-91-576-9985-5

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/132490