Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Bok2024Öppen tillgång

Getgårdens byggnader : en planeringshandledning för getstall, gårdsmejeri och gårdsbutik

Ascard, Kristina

Sammanfattning

Det krävs mycket kunskap och många beslut för att kunna göra en bra planering av getgårdens byggnader. Därför är det viktigt att ha bra insikt i planerings- och byggprocess samt gällande lagstiftning som berör byggnader för djur och livsmedelsproduktion. Gårdens förutsättningar och behov behöver kartläggas för att avgöra vilka möjligheter och förutsättningar som finns för utveckling av företaget.

Det redovisas planlösningsexempel för tre besättningsstorlekar 50, 100 och 200 getter för mjölkproduktion. Planlösningarna ser olika ut beroende på antal djur, valt inhysningssystem och produktionssätt. De olika utrymmena i stallet som foderbord, mjölkningsavdelning, mjölkrum, utrymme för rekryteringsdjur och killingar beskrivs med text, detaljritningar och foto. Det framgår även vilken inredning och utrustning som behövs.

Valet av utfodringsstrategi påverkar foderbordsbredd, utfodringsutrustning och lagringsutrymme. Förutom foder ska djuren ha dricksvatten antingen genom vattenkopp, kar och/eller balja.

Djurutrymmet har ofta någon form av ströbädd eller djupströbädd. Ströförvaring bör därför finnas i närheten av stallet. Djupströbädden tas ut en gång per år och växelströbädden 3-4 gånger per år. Ett underlag är framtaget för att kunna beräkna lagringsbehovet för foder, strö och gödsel.

I väderskyddande byggnader är naturlig ventilation vanligt förekommande. Naturlig ventilation beskrivs och det anges vilka luftflöden som krävs för djuren och ströbädd. En dimensioneringsmetod är framtagen för att förenkla beräkningen av naturlig ventilation och kan användas för de flesta getstallar.

Getgården har oftast förutom ett stall även gårdsmejeri. Gårdsmejeriet har olika utrymme som ysteri, ostlager, packrum, förråd för emballage och städutrustning samt omklädnads- och personalutrymme. Det finns framtaget tre olika planlösningar på mejeri med de olika utrymmena som beskrivs med text och foto.

Det ställs höga krav på erfarenhet och detaljkunskap vid projektering av ett väl fungerande system för ventilation, uppvärmning och kyla i ett mejeri därför tas det bara upp problemställningen för att ge inblick i vad man behöver tänka på.

Det kan även vara aktuellt med en gårdsbutik i anslutning till mejeriet. Det beskrivs planeringsfaktorer och det visas på utrymmesbehov samt även här finns det planlösningar. Lösningarna är olika och beror på om det är självbetjäning eller betjäning samt om det finns café i butiken.

Det är viktigt att göra en noggrann planering av allt som är beroende av elkraft, både vad gäller nuvarande och framtida behov. Med tanke på kostnaderna bör energisnåla system väljas.

Arbetsmiljön är viktig vid planeringen för att skapa en bra arbetsmiljö i så väl stallar som i mejeri för att undvika arbetsskador och olycksfall.

Nyckelord

gårdsmiljö; inhysningssystem; getinredning; foderutrustning; mjölkningsavdelning; naturlig ventilation

Publicerad i

Utgivare: Institutionen för biosystem och teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

UKÄ forskningsämne

Byggprocess och förvaltning

Publikationens identifierare

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.2n106a79jh
  • eISBN: 978-91-8046-639-4

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/132550