Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Faktablad2019Vetenskapligt granskadÖppen tillgång

Norrbyn (Bottniska viken) 2002–2018

Mustamäki, Noora

Sammanfattning

• Sammantaget visar provfiskefångsterna under 2002–2018 på en tydlig förändring mot ett fisksamhälle med färre rovfiskar, speciellt abborre, och en ökning av karpfiskar, speciellt mört.

• De vanligaste arterna i provfiskefångsten sett över hela tidsperioden var abborre (26 % av fångsten), följt av strömming (21 %), gärs (13 %), nors (12 %) och mört (12 %).

• Antalet arter i fångsten var relativt högt, mellan nio och 15 per år, och totalt har 20 arter fångats under provfiskeperioden. På grund av det relativt stora artantalet och den relativt jämna fördelningen av arter i fångsten var diversiteten i fisksamhället relativt hög, men utan någon trend över tid.

• Abborren var den vanligaste rovfisken, medan endast enstaka individer av övriga rovfiskar som påträffades (gädda, gös, lake och lax). Fångsten av abborre, och därmed även fångsten av rovfisk, minskade över tid. Fångsten av stor abborre (>25 cm) var relativt låg, men visade ingen trend över tid.

• Abborren är en nyckelart i många skärgårdsområden och att fångsten av abborre minskar över tid antyder en försämring av områdets miljöstatus. Att abborrfångsten minskar kan bero på fiske, förlust av lekområden, födokonkurrens med karpfiskar och spigg, miljöförändringar som påverkar bottendjur som abborren äter, och predation från storspigg, säl och skarv. Storspiggen, som äter abborrens rom, har ökat i förekomst i området och i hela Östersjön och kan påverka abborrens rekrytering negativt. Den låga fångsten av stora abborrar samtidigt som sik och mört ökar kan tyda på högt fisketryck på abborre.

• Abborrens längd vid ålder visade ingen förändring över tid under åren 2002–2018. Sammantaget indikerar analyserna av abborrens längd och ålder att abborrens tillväxt inte har förändrats under studieperioden i Norrbyn.

• Abborrens kondition ökade över tid, vilket kan indikera bra födotillgång. Detta kan vara en kombination av att det minskande antalet abborrar leder till mindre konkurrens om föda och att det finns gott om föda för abborren, som mört och storspigg som båda har ökat i förekomst.

• Mört var den vanligaste karpfisken, men även den i provfisken relativt ovanligt förekommande arten stäm var talrik i Norrbyn. Fångsten av mört ökade över tid vilket även ledde till en ökning av den totala karpfiskfångsten, medan fångsten av stäm samtidigt minskade.

• Mört anses gynnas av övergödning och ökade vattentemperaturer, och utveckling som ses antyder att miljöstatusen i provfiskeområdet försämrats över tid.

• Eftersom fångsten av rovfisk minskade samtidigt som fångsten av karpfisk ökade, minskade den trofiska medelnivån över tid. Rovfiskar har högre trofinivå än karpfiskar.

• Stor sik, och därmed även fångsten av stora fiskar, ökade över tid. De flesta stora fiskarna (>30 cm) som fångades var sik. Att mängden stor sik och stora fiskar ökar är en positiv utveckling för området. Möjligtvis har förbudet att fiska grundare än tre meter haft en positiv effekt på siken.

• Siktdjup, temperatur och salthalt under provfisket varierade över tid utan någon riktad trend.

Publicerad i

Faktablad: resultat från övervakningen av kustfisk
2019, nummer: 2019:4
Utgivare: Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för akvatiska resurser

SLU författare

Associerade SLU-program

Kust och hav

UKÄ forskningsämne

Ekologi

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/140884