Wierup, Martin
- Institutionen för husdjurens biovetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet
Forskningsartikel2010
Wierup, Martin; Vågsholm, Ivar
Med vitboken år 2000 prioriterade EU kommissionen livsmedelssäkerheten - säkra livsmedel var en förutsättning för fungerande handel med livsmedel inom EU. Säkra livsmedel kräver säkert foder och kontroll av animalieproduktionen. Salmonella ansågs vara ett hot mot livsmedelssäkerheten och skulle kontrolleras baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. EFSA har nu slutfört en serie av omfattande bedömningar av risken för att konsumenter smittas med salmonella av svinkött. Den slutliga bedömningen överensstämmer med den svenska synen – trappan städas bäst uppifrån. Prioritet ges åt kontroll av foder och uppfödning av avelsdjur och smågrisar - början av livsmedelskedjan. En utmaning för Sverige förefaller vara att stärka forskningen inom salmonella området
Svensk Veterinärtidning
2010, volym: 62, nummer: 8-9, sidor: 33-37
Utgivare: Svensk Veterinärförbund
Annan veterinärmedicin
Husdjursvetenskap
Livsmedelsvetenskap
https://res.slu.se/id/publ/30144