Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

  Personalens hygien och hälsostatus är en viktig bidragande orsak till spridning av humansmittor med frukt, bär och grönsaker Hygien och hälsa påverkas av kulturella traditioner och ekonomiska faktorer  Arbetet med personalens hygien och hälsostatus förutsätter ledarskap God hygien under arbetsdagen förutsätter tillgång till sanitära utrymmen med rinnande vatten, tvål och desinfektion och torkning Val av vattentemperatur, tvål, desinfektionsmedel samt torkningssätt inverkar på överlevnad av mikroorganismer på händer Barriärer i form av skyddskläder och handskar minimerar spridningsrisken från människor till frukt, bär och grönsaker, men kan samtidigt inge en falsk trygghet  Hygien och hälsa är inte bara en fråga om kunskap utan också om insiktsbaserat handlande; det måste vara automatiserat Etablering av en företagskultur för personalens hygien och hälsa är ett ledarskapsansvar  

Keywords

företagskultur; handhygien; personalens hygien; personalen hälsa; policy; smittor; skyddskläder; tarmsmittor

Published in

LTV-fakultetens faktablad
2015, number: 2015:22
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

Associated SLU-program

Future Animal Health and Welfare (until Jan 2017)

UKÄ Subject classification

Horticulture
Business Administration

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/68451