Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Sammanfattning

  Personalens hygien och hälsostatus är en viktig bidragande orsak till spridning av humansmittor med frukt, bär och grönsaker Hygien och hälsa påverkas av kulturella traditioner och ekonomiska faktorer  Arbetet med personalens hygien och hälsostatus förutsätter ledarskap God hygien under arbetsdagen förutsätter tillgång till sanitära utrymmen med rinnande vatten, tvål och desinfektion och torkning Val av vattentemperatur, tvål, desinfektionsmedel samt torkningssätt inverkar på överlevnad av mikroorganismer på händer Barriärer i form av skyddskläder och handskar minimerar spridningsrisken från människor till frukt, bär och grönsaker, men kan samtidigt inge en falsk trygghet  Hygien och hälsa är inte bara en fråga om kunskap utan också om insiktsbaserat handlande; det måste vara automatiserat Etablering av en företagskultur för personalens hygien och hälsa är ett ledarskapsansvar  

Nyckelord

företagskultur; handhygien; personalens hygien; personalen hälsa; policy; smittor; skyddskläder; tarmsmittor

Publicerad i

LTV-fakultetens faktablad
2015, nummer: 2015:22
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

Associerade SLU-program

Framtidens djurhälsa och djurvälfärd (tom Jan 2017)

UKÄ forskningsämne

Trädgårdsvetenskap/hortikultur
Företagsekonomi

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/68451