Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Sammanfattning

 

  • Personalens hygien och hälsostatus är en viktig bidragande orsak till spridning av humansmittor med frukt, bär och grönsaker
  • Hygien och hälsa påverkas av kulturella traditioner och ekonomiska faktorer 
  • Arbetet med personalens hygien och hälsostatus förutsätter ledarskap
  • God hygien under arbetsdagen förutsätter tillgång till sanitära utrymmen med rinnande vatten, tvål och desinfektion och torkning
  • Val av vattentemperatur, tvål, desinfektionsmedel samt torkningssätt inverkar på överlevnad av mikroorganismer på händer
  • Barriärer i form av skyddskläder och handskar minimerar spridningsrisken från människor till frukt, bär och grönsaker, men kan samtidigt inge en falsk trygghet 
  • Hygien och hälsa är inte bara en fråga om kunskap utan också om insiktsbaserat handlande; det måste vara automatiserat
  • Etablering av en företagskultur för personalens hygien och hälsa är ett ledarskapsansvar

 

Nyckelord

företagskultur; handhygien; personalens hygien; personalen hälsa; policy; smittor; skyddskläder; tarmsmittor

Publicerad i

LTV-fakultetens faktablad
2015, nummer: 2015:22
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

Associerade SLU-program

Framtidens djurhälsa och djurvälfärd (tom Jan 2017)

UKÄ forskningsämne

Trädgårdsvetenskap/hortikultur
Företagsekonomi

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/68451