Alsanius, Beatrix
- Institutionen för biosystem och teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet
Personalens hygien och hälsostatus är en viktig bidragande orsak till spridning av humansmittor med frukt, bär och grönsaker Hygien och hälsa påverkas av kulturella traditioner och ekonomiska faktorer Arbetet med personalens hygien och hälsostatus förutsätter ledarskap God hygien under arbetsdagen förutsätter tillgång till sanitära utrymmen med rinnande vatten, tvål och desinfektion och torkning Val av vattentemperatur, tvål, desinfektionsmedel samt torkningssätt inverkar på överlevnad av mikroorganismer på händer Barriärer i form av skyddskläder och handskar minimerar spridningsrisken från människor till frukt, bär och grönsaker, men kan samtidigt inge en falsk trygghet Hygien och hälsa är inte bara en fråga om kunskap utan också om insiktsbaserat handlande; det måste vara automatiserat Etablering av en företagskultur för personalens hygien och hälsa är ett ledarskapsansvar
företagskultur; handhygien; personalens hygien; personalen hälsa; policy; smittor; skyddskläder; tarmsmittor
LTV-fakultetens faktablad
2015, nummer: 2015:22
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Framtidens djurhälsa och djurvälfärd (tom Jan 2017)
Trädgårdsvetenskap/hortikultur
Företagsekonomi
https://res.slu.se/id/publ/68451