Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Sammanfattning

Frukt av många olika slag odlas över hela världen, och utgör en viktig del av den totala livsmedelsförsörjningen. I varmare länder är mångfalden stor – former och färger bildar en förförande palett om man besöker en fruktmarknad, liksom doft och smak hos de frukter man väljer att bekanta sig närmare med. I de nordiska länderna sätter klimatet dessvärre stopp för merparten av dessa frukter – men vi har lyckligtvis några, främst kärn- och stenfrukter inom familjen Rosaceae. Äpple har sålunda odlats i de nordiska länderna sedan början av medeltiden, och detta är numera vår i särklass viktigaste frukt, såväl kulturellt som ekonomiskt. Vissa utländska äpplesorter fungerar ganska bra i odling även på våra breddgrader men för merparten blir den korta vegetationsperioden och de stränga vintrarna övermäktiga hinder. Offentligt finansierade växtförädlingsprogram har därför bedrivits i Finland, Norge och Sverige för att ta fram klimatanpassade sorter. På senare tid har ökad omsorg om miljö och hälsa aktualiserat ytterligare ett förädlingsmål: resistens mot olika skadegörare.

Nyckelord

äpple fruktträdskräfta grönmögel lagringssjukdom Penicillium växtförädling

Publicerad i

LTV-fakultetens faktablad
2015, nummer: 2015:39
Utgivare: LTV-fakulteten

SLU författare

UKÄ forskningsämne

Genetik och förädling inom lantbruksvetenskap
Växtbioteknologi
Trädgårdsvetenskap/hortikultur

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/72251