Rumpunen, Kimmo
- Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet
Rabarber är en omtyckt trädgårdsväxt med goda framtidsutsikter. Rabarberstjälkar har en karaktäristisk och känd arom, och de kan användas på många olika sätt. Plantan är robust, har ofta hög avkastning, och saknar allvarliga skadegörare. Rabarber har dessutom god konkurrensförmåga och kan odlas ekologiskt över praktiskt taget hela landet. En förutsättning för att rabarber skall kunna fortsätta utvecklas till en attraktiv och konkurrenskraftig livsmedelsråvara är emellertid tillgång på bra sorter med definierade kvalitetsegenskaper. Detta var utgångspunkten för de sortprovnings- och växtförädlings-projekt som startade på Balsgård i början av 1990-talet och nu resulterat i två nya rabarbersorter: BARBRO® och’Berit’PBR-AF. Den förstnämnda släpptes på marknaden 2012 och den sistnämnda blir nu tillgänglig för odlare.
rabarber; sorter; odling; smak; oxalsyra
Utgivare: LTV-fakultetens faktablad, SLU
Trädgårdsvetenskap/hortikultur
Livsmedelsvetenskap
https://res.slu.se/id/publ/80418