Nilsson, Jerker
- Institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet
Det talas ofta om att lantbrukarnas avräkningspriser utvecklas annorlunda än livsmedelsindustrins priser, liksom de priser som konsumenterna betalar i butikerna. Det förhållandet att priserna i de tre leden utvecklas på olika sätt har behandlats i en krönika i Lantbrukets Affärer 2011, nummer 12. En ny studie, som ännu inte är publicerad, går ett snäpp vidare och kartlägger orsakssambanden mellan prisförändringarna i kedjans olika led. Författaren är grek, men studien bygger på data från den finska livsmedelssektorn, som ju har så pass stora likheter med den svenska att resultaten troligen är överförbara. I båda länderna kännetecknas de olika leden av förädlingskedjan av maktkoncentration. Dagligvaruhandeln i Finland är faktiskt ännu starkare. Två butikskedjor har en sammanlagd marknadsandel på över åttio procent.
livmedel; prisutveckling; köttprodukter; mejeriprodukter; ägg
Lantbrukets affärer
2018, nummer: 10, sidor: 47-47
Företagsekonomi
https://res.slu.se/id/publ/98925