Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2020

Djurens roll för livsmedelsförsörjningen i en föränderlig miljö – utmaningar och kunskapsbehov

Lindberg, Mikaela; Lundström, Jenny; Albihn, Ann; Gustafson, Gunnela; Rydhmer, Lotta; Åhman, Birgitta; Magnusson, Ulf

Abstract

Vilka utmaningar står framtidens djurhållning inför? Prognoserna spår en växande global befolkning, ökad efterfrågan på kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, begränsad tillgång på mark, minskad biologisk mångfald och kanske oåterkalleliga globala klimatoch miljöförändringar. Smittor som kan spridas från djur till människa och från vilda djur till tama i kombination med ökande antibiotikaresistens är ytterligare exempel på utmaningar som vi måste hantera. Målsättningen med den här rapporten är att den ska vara en källa till fakta för studenter, forskare, lärare, lantbrukare, beslutsfattare, journalister och andra som vill veta mera om djurhållning, miljö och klimat. Rapporten är författad av flera forskare inom husdjursvetenskap och veterinärmedicin och den här upplagan är en uppdaterad version av den tidigare ”Lantbrukets djur i en föränderlig miljö” som kom ut 2009. Förutsättningarna för livsmedelsproduktion skiljer sig i olika delar av världen och även i olika delar av vårt land.I ett hållbart livsmedelssystem måste alla resurser beaktas och olika typer av grödor och system passar olika väl på olika platser. En del mark passar bättre för djurhållning, annan mark passar bättre till odling av grödor som blir livsmedel. Det bästa systemet kan också vara att växla mellan livsmedelsgrödor och fodergrödor på samma mark. Frågor kring livsmedelsproduktion och hållbarhet är ofta komplexa och det är viktigt att samarbeta tvärvetenskapligt för att komma fram till lösningar. Stort tack till alla medförfattare samt till Markus Langeland, forskare vid institutionen för husdjurens utfodring och vård (HUV) som granskat kapitlet om akvakultur och till Professor Sigrid Agenäs vid HUV som kommit med värdefulla inspel på texten i sin helhet. Arbetet med denna upplaga av rapporten har finansierats av SLU Future Food.

Published in

SLU Future Food Reports
2020, number: 12ISBN: 978-91-576-9729-5, eISBN: 978-91-576-9730-1Publisher: SLU Future Food, Sveriges lantbruksuniversitet