Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Factsheet2009Open access

Majs, vilken sort skall man välja och när skall ensilaget skördas?

Swensson, Christian; Mussadiq, Zohaib; Hetta, Mårten

Abstract

Odling av majs för att användas som foder till mjölkkor har blivit allt populärare, därav ökar den svenska majsarealen år från år. Men svensk majsodling befinner sig i majsens nordligaste odlingsområde, därför är det extra viktigt att välja rätt sort och skörda majsen vid rätt tidpunkt. Väljer man en allt för sen sort, riskerar man ett lågt fodervärde och stora förluster vid ensilering på grund av avgång av pressvatten. En tidig sort kan ge en hög stärkelsehalt men samtidigt finns det risk att man skördar allt för sent, vilket ger ett hygieniskt dåligt ensilage på grund av hög andel torrsubstans (TS), vilket leder till packningsproblem i silon. Följer man amerikanska och danska rekommendationer bör majsen skördas när TS är mellan 28 och 35 procent. Det innebär ofta att majsens stärkelsehalt överstiger 30 procent av TS, vilket innebär ett bra fodervärde. Vid val av majssort bör man där för välja en sort som man med stor sannolikhet går att skörda inom det önskade intervallet

Keywords

majssorter; ensilage; stärkelsehalt; torrsubstans; skördetid

Published in

LTJ-fakultetens faktablad
2009, number: 2009:8
Publisher: Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

      SLU Authors

    • Swensson, Christian

      • Department of Rural Buildings and Animal Husbandry [LBT], Swedish University of Agricultural Sciences
      • Mussadiq, Zohaib

        • Department of Agricultural Research for Northern Sweden, Swedish University of Agricultural Sciences
        • Hetta, Mårten

          • Department of Agricultural Research for Northern Sweden, Swedish University of Agricultural Sciences

        UKÄ Subject classification

        Agricultural Science

        Permanent link to this page (URI)

        https://res.slu.se/id/publ/26367