Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Sammanfattning

Kalcium och magnesium har betydelse för potatisens skalkvalitet. AL-lösligt Ca och Mg i matjordsprovet ger ledtrådar hur skalkvaliteten kan säkras. Kvoten mellan Ca och Mg bör ligga under 10 eller över 20 för att trygga felfria knölar. Det kunde bekräftas under fältförhållanden att mjuka kalkprodukter ger snabbare effekt än hårda och att finkorniga ger snabbare effekt än krossade produkter. Det geologiska ursprunget för råvaran och finkornigheten är betydelsefulla parametrar och ger relevans åt branschnor-men Kalkvärde. Effekterna i fält och skillnaderna mellan produkter var emellertid överlag svagare än vad som förväntades. Det innebar t.ex. att den basmättnadsgrad som eftersträvades sällan uppnåddes och att effekternas varaktighet klingade av snabbare än väntat

Publicerad i

Medd. från Södra jordbruksförsöksdistriktet, Sveriges lantbruksuniversitet
2009, nummer: 62
Utgivare: Sveriges lantbruksuniversitet, LTJ-fakulteten, Partnerskap Alnarp

Konferens

Växtodlings- och växtskyddsdagar

SLU författare

UKÄ forskningsämne

Jordbruksvetenskap

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/27903