Johansson, Eva
- Department of Biosystems and Technology, Swedish University of Agricultural Sciences
Johansson, Eva; Holm, Lena
Utvecklingrytmen hos maltkorn, dvs hursnabbt efter sådd som kornet blommar respektivemognar av, påverkar malt och ölkvalitetenvid ölproduktion. Detta har påvisats inom ettprojekt finansierat av SL-stiftelsen och PartnerskapAlnarp. Såtidpunkten, och därmedskillnader i medeltemperatur, ljusmängd ochdagslängd under den tidiga delen av kornplantansutveckling, var den parameter som ihögst grad påverkade utvecklingsrytmen hosmaltkorn. En tidigare såtidpunkt resulterar ien långsammare utvecklingsrytm hos kornetfram till blomning. Denna långsammare utvecklingsrytmledde till en bättre proteinsammansättninghos det mogna maltkornet samten lägre nedbrytning av proteinpolymerernatill peptider och aminosyror vid mältning ochdärmed till en bättre ölkvalitet.
LTJ-fakultetens faktablad
2011, number: 2011:31
Publisher: Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Agricultural Science
https://res.slu.se/id/publ/35296