Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Faktablad2024Öppen tillgång

Restflöden i cirkulära livsmedelssystem - Utmaningar och lösningar

Khalil, Samar; Nordmark, Lotta; Persson Hovmalm, Helena; Hagström, Gun; Mogren, Lars; Kleman, Isabella; Svensson, Sven-Erik; Nynäs, Anna-Lovisa; Nicolaidis, Andreas

Sammanfattning

Livsmedelssystemet står inför en hel del utmaningar när det gäller mat- och näringstrygghet, klimatförändringar, resurseffektivitet, kriser och behov av beredskap. Behovet att utveckla ett livsmedelssystem som kan bemöta dessa utmaningar är stort. Stora mängder värdefullt material och avfall som produceras av industrin har potential att tas tillvara och återanvändas i livsmedelssystemet och dess produktion. Att dra nytta av dessa resurser innebär utveckling av cirkulära system, vilket leder till bland annat resurseffektivitet och minskad miljöpåverkan, men det krävs dock lösningar och verktyg samt förstärkt samarbete mellan aktörer för en framgångsrik tillämpning. Inom ramen för dessa aspekter hölls en workshop vid SLU med närvarande representanter från akademi och näringsliv.

Publicerad i

LTV-fakultetens faktablad
2024, nummer: 2024:6
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

UKÄ forskningsämne

Miljöteknik och miljöledning
Miljöekonomi och förvaltning

Publikationens identifierare

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.2orc5uoq4e

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/129059