Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Faktablad2025Öppen tillgång

Baljväxtodling för humankonsumtion – insikter från branschen

Johansson, Josephine; Drottberger, Annie; Spendrup, Sara; Persson Hovmalm, Helena

Sammanfattning

Det finns en stark efterfrågan på vegetabiliska proteinkällor i Sverige. En ökad baljväxtproduktion för humankonsumtion skulle kunna innebära ekonomiska, miljömässiga och hälsomässiga vinster för Sverige. I studien undersöks hur den svenska baljväxtbranschen, representerat av en producentorganisation och ett antal odlingsföretag i sydöstra Sverige, ser på möjligheterna till en ökad produktion. Resultatet ger viktiga insikter för den fortsatta utvecklingen av svenska vegetabiliska proteinkällor.

Publicerad i

LTV-fakultetens faktablad
2025, nummer: 2025:3
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

UKÄ forskningsämne

Botanik
Jordbruksekonomi och landsbygdsutveckling

Publikationens identifierare

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.7p7pqmabj1

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/140516