Johansson, Eva
- Department of Plant Breeding, Swedish University of Agricultural Sciences
Factsheet2024Open access
Johansson, Eva; Vallenback, Pernilla
Ett stort antal av vetets olika kromosomer hade en inverkan på proteinkvaliteten i vete. Vetemjölets bakningskvalitet och även användandet av vetet i andra sammanhang påverkas i hög grad av sammansättningen på proteinerna hos vetet och deras möjlighet att polymerisera och bilda komplexa nätverk. Sedan tidigare är det välkänt att specifika proteiner som kodas på kromosomerna 1A, 1B, 1D, 6A, 6B och 6D, spelar stor roll för bakningskvaliteten. Här visade sig dock gener på kromosom 3B vara av stor betydelse för polymeriseringen av stora proteinkomplex, och gener på i stort sett alla kromosomer spela en roll för mängden små svårextraherbara proteiner. Med anledning av att inga proteiner som ingår i proteinkomplex kodas på kromosom 3B, skulle det kunna vara möjligt att gener för enzymer, proteiner eller katalysatorer för formering av proteinpolymerisering återfinns på denna kromosom. Detta behöver undersökas vidare, med anledning av vikten av denna egenskap i bakningssammanhang, för materialtillverkning av gluten och även med anledning av den koppling som kan finnas till celiaki. Kopplingen mellan småproteinerna och ett stort antal kromosomer indikerar mångfalden av små enzymatiska proteiner med blandade funktioner i vetekärnan.
LTV-fakultetens faktablad
2024, number: 2024:12Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Genetics and Breeding
DOI: https://doi.org/10.54612/a.p58djsl9gn
https://res.slu.se/id/publ/132881