Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Factsheet2018Open access

Forskning pågår - från foder till ost

Bernes, Gun; Höjer, Annika; Hetta, Mårten; Dicksved, Johan; Lundh, Åse; Johansson, Monika; Priyashantha, Hasitha; Sun, Li; Gustafsson, Anders H; Langton, Maud; Hallin Saedén, Karin

Abstract

I ett samarbete mellan Norrmejerier, Växa Sverige och institutioner vid SLU i Umeå och i Uppsala pågår tre sammanlänkade projekt där vi studerar hur ostens kvalitet påverkas av olika faktorer, från gård till mejeri. De bakterier och andra mikroorganismer som finns i foder, mjölk och ost studeras särskilt noga. Vi vill bland annat veta vad mikrofloran har för inverkan på ostens lagringstid och på dess smak och konsistens. 

Keywords

mjölkråvara; kvalitet; gårdsegenskaper; ost; mikroflora

Published in

Nytt / Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
2018, number: 1:2018Publisher: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU